Ads 468x60px

уторак, 20. новембар 2012.

ХЕРРАНОВА НАВИЈАЧКА ШАРЕНИЦА

                                                                     ЛЕХ ПОЗНАЊ 

Навијачка шареница наставља са путовањем. Зато смјестите се удобно и крећемо! Крајње одредиште је срце Пољске, град Познањ! Тамо нас чекају „гостољубиви“ момци и зато сретно нам било!



Ех ти Пољаци. Ко све њих није газио!? Пруси, Њемци, Руси… Дуга је то листа. Напаћен народ мора се признати! Тлачили их сви, од Трећег рајха па до Стаљина и његових сљедбеника. Али је зато једног дана њихов сународник који је био устоличен у свету столицу, Јован Павао Други, устао и рекао : доста је више! Идемо се окренути модерној колијевци демократије, Америци, срушити гвоздену завјесу коју су нам Совјети накачили, отворити прозоре и врата „миротворцима“ са запада и ослободити народ тираније и комунистичког режима! И тако Пољаци  „продисаше“. Како су под бољшевицима били ускраћени за било какве јенки производе, холивудска остварења су дочекали са посебним задовољством. Тако су се убрзо у Пољским домовима појавили Чак Норис и Жан Клод Ван Дам. Зашто су они битни?! Из простог разлога. Како је Пољској омладини досадило да им сви од реда праше тур, са ликом, дјелом и вјештином Чак Нориса су се брзо поистовјетили. Одлучише бити јаки баш као горе споменути чико! И док су енглески хулигани „брусили“ расположење за надолазеће госте висећи по пабовима испијајући хектолитре Гиниса, а Холанћани исто то радили на рејв-журајама, Пољаци су се набријавали у теретани, кик-бокс и џудо клубовима. То вам је као у оном нашем филму „Седам и по“! Кад Тадија без престанка „челичи“ јаја у теретани како би се осветио Спахији олд скул за понижења и трауме које му је наносио у дечачким данима .Али Тадија наш, јаја се имају или немају! Теретана их неће охрабрити! Е тако су се и Пољаци  спремали за осветнички поход и тај дан или доба је стигло!! Нема више зајебанције са овим момцима! Ако су им Енглези били учитељи, онда је ученик можда и превазишао учитеља! У мноштву брутално добрих група,ипак идемо до Милвола 21 вијека! Идемо у Познањ! Град најорганизованијих и најспремнијих хулигана данашњице!




 Трибина им је скројена од ултрас екипе, кежуалс ликова и момака за „гимнастику“! За пиротехнику и кореографије које праве веома оргинално и редовно, бар кући, задужена је наравно жабарска фракција, али кад се стаје на црту противничкој групи, онда су ту момци који се једноставно представљају као „ЛПХ“ (Лех Познањ Хулигани) или Terrormashine“. Пољска хулиган сцена је утемељена на фер и часној борби (ил се бар труде да то тако буде ) гдје се у договореним тучама на ледини или шуми иде на руке те се противник не удара на земљи! У таквим условима прича се да Лех никад није изгуби …Сад вам је још јасније о каквим „пит буловима“ се ради!На гостовањима Лех-овци су веома бројни што даје један додатни плус групи. Спонтано или случајно-испровоцирано шибање им такође није страно. Добре корео и бакљаде им често ушминкају перформанс а навијање им је на завидном нивоу. Све то говори  да се ради о одлично организованој групи која спада тренутно у сам врх Европске навијачке сцене.


                                                                 
У Пољској су дио једне од двије познате навијачке тријаде! Лех-Арка Гдањск - Краковија. Највећи ривали су им чланови друге тријаде: Легија Гдањск - Висла Краков - Сласк Вроцлав али и Легија Варшава те Рух Чорћов. Од јаких хулиган екипа треба истаћи неколико побједа задњих година! Пребијали су Хановер96, Јувентус, Грасхоперс, Утрехт, као и рударе из Доњецка! Из непознатих разлога у пар наврата није дошло до планираних сукоба са ЦСКА Москва и Фејнордом који спадају у сам врх Европске хул сцене. Није искључено да су се Руси и Холанђани можда уплашили ових момака.


Укуси су различити и неки не подржавају овакав „спортски фазон“ који његују Пољаци. Многи су присталице старе школе острвског хулиганизма. Пуно алкохола у свакодневници, масних наслага на трбуху и спонтаности у разбијању противничких њушка. Зато би било занимљиво видјети „дружење“ ових кик-боксера и ултимејт фајтера са првом екипом Кардифа, Лидса, Челзија или Ман Утд-а. Како год, узмемо ли у обзир све параметре, ова група заслужује велики респект.
Иако нисмо исте вјере, на темељу словенског поријекла, на трибини Леха се могла уочити и подршка Србском народу у борби за очување Косова и због тога заслужују захвалницу! И тако обиђосмо једно од најврелијих навијачких упоришта! На срећу нису нас „дирали“ ови набилдани ћелавци и шареница путује даље. Гдје ће вас следећи пут одвести сазнаћете убрзо…! За све сугестије, приједлоге, критике и похвале ту смо ! Ззоп


1 коментара:

goran је рекао...

braaavo sre-le!