Ads 468x60px

субота, 17. новембар 2012.

ХЕРРАНОВА НАВИЈАЧКА ШАРЕНИЦА


ХАМБУРГ 

Настављамо са Херрановом навијачком шареницом. Овога пута идемо на сјевер Њемачке. Немојте ово подебљано ни да читате него правац на шареницу. Само да знате већ водимо 1:0 против Жике. 


  

Овај пут идемо у земљу кобасица, пива, елегантних лимених љубимаца и ружних жена! Њено величанство –Њемачка.  Лијепо је бити Швабо задњих година или можда деценија. Увезу јефтину радну снагу тамо негдје из Турске  или брдовитог нам Балкана и дају им да прже њихове добре кобаје, да рибају клозете и чисте магленке на новим мечкама. А шта ради прави њемац? Е он се вози у том новом мерцу а оне вишкове продају по лијепој цијени широм планете, ал наравно, прво њихове банке u туђини дају кредит за нове дојч аутиће, покупе лову од четвероточкаша, још уберу камату на кредит и тако то за сваки свој производ у бијелом свијету…Лијепо зар не ? Ал шта још ради Њемац? Иде суботом на стадион! Е то је прича за себе. Није само да Турци, Срби, Хрвати и Албанци раде горе, раде и чисти Њемци, они прави аријевци али како би радни вијек потрајао и задржао на високом моралном ниво, ти прецизни, дисциплиновани људи морају негдје и да се празне. А то раде на фудбалском терену, односно трибинама. А тамо владају ултраси! Ултраси сви знамо ко су! То су они што шију, цртају и који су под утицајем Вил Смита и Томи Ли Џонса постали  „Mеn in Black“. А онда те тканине и цераде што скроје, сашију и исцртају разним мотивима простиру по својим главама на трибинама како би импресионирали супарника. Звучи занимљиво! Али ти ултраси су управо борци против модерног фудбала и њихово залагање да се стадион не претвори у позориште треба поздравити! И управо у швабији је та сцена прилично развијена. Покупили су кореографије од жабара, али и остали дослиједни својој култури навијања и изражавања, а то је пошибат се гдје се стигне! У томе предњачи неколико група, али овај пут ћемо понеко слово написати о „сјеверњацима“, о момцима из луке, ултрасима Хамбурга . 

Прославу 125-е годишњице је обиљежила и прелијепа кореографија са заставама којих је било преко 45 хиљада а оно што је занимљиво је да су све биле различите. За ову кореографију ултраси су се спремали пуна 2 мјесеца 
ХСВ је један од најстаријих и најпопуларнијих клубова у Њемачкој! Врхунац њихове славе је био освајање Купа шампиона 1983 и један су од три њемачка клуба који су били на крову Европе! Клуб са тако богатом традицијом наравно увијек прате бројни и вјерни навијачи и таквих је на претек у лучком граду.  Али они нису сами у свом граду, дијеле га са још једним познатим клубом, бар по својим навијачима, а ради се о Ст. Паулију, клубу који подржавају анархисти. А ако су анархисти, панкери, љевичари на једној страни, онда је на другој вјероватно оно супротно. Наравно десно политички оријентисана маса. Ту се прије свега мисли на хулиган групације унутар ХСВ навијачке армије које нагињу ка Гебелсу, Фиреру, Химлеру и осталим момцима са Њемачке наци сцене. И оно што је занимљиво ове двије непријатељске групе колико год да се мрзили, имали су један занимљив дил прије деценије и кусур. Пошто нису баш имали прилику да се често састану у неком такмичењу, а спонтано лупање по граду није било више толико занимљиво, одлучили су направити своју мини фајтер лигу, гдје су сваке такмичарске сезоне имали двије договорене шутке. То је трајало док један навијач ХСВ-а није смртно страдао у фајту гдје је супарничка страна користила хладно оружје и од тад се мржња продубила и распламсала. Е тако је то на сјеверу дојчланда. Сви се боре за своју част и идеју. 

А лука је била мјесто за пиротехнику...

А у Европи је исто тако! 2004. године кад је Милвол имао једно од својих ријетких излета у Европи, неколико хулиган фракција се сјурило у Мађарску, гдје су Енглези гостовали, како би узели скалп вјероватно најпознатијој и најбруталнијој навијачкој „банди“  у историји фудбалског премлаћивања, Милволу ( навијачка група им се зове ''Bushwackers''). Управо су сјеверњаци из Хамбурга били међу пар тих група у Будимпешти. Око 150 ћелавих, кршних шваба је кренуло на велике спортске ривале, мада има ту и нешто више од спорта, али због превелике најезде домаћих керова (AЦAБ) који нису допуштали фајтер-зез у њиховом дворишту, ХСВ-овци на жалост или можда  ипак на њихову срећу нису успјели доћи до Енглеза, већ до Угарских депорт комбија. Толико о бркатим, плавим и кул Њемцима, бар за сад. До следеће станице у навијачкој шареници, желим вам свако добро! Cheers!

Пише: Херран

0 коментара: